De comeback van de barbier

Getty Images

Ineens duikt hij weer op: de barbier. Mannen kunnen er terecht voor een klassieke scheerbeurt met veel schuim en een vlijmscherp mes. Wat het extra leuk maakt, is de sfeer van mannen onderling.

Houten lambriseringen, een vitrinekast vol pommades, ­comfortabele kappersstoelen met dikke leren bekleding en op de ­platenspeler ligt een jazz-elpee van Frank Sinatra… Je waant je in het Brooklyn van de jaren dertig, maar het is toch echt Rotterdam, om precies te zijn: in de New York ­Barbershop van Robert Lagerman (56). Hier kunnen mannen hun haar laten knippen, maar befaamd is ­Lagerman vooral om zijn ­‘Italian Shave’.

Het is een scheerbeurt die herinnert aan scènes uit film­klassiekers of een televisieserie als The Sopranos: een barbier in witte kiel buigt zich met een vlijmscherp scheermes over een ingezeepte klant die ontspannen achterover ligt. “Het gaat om de beleving”, stelt ­Lagerman, de vierde generatie in een familie van herenkappers. “Thuis kun je je namelijk net zo glad scheren, ­misschien zelfs wel gladder met al die turbomesjes. Het is het ritueel dat tot de verbeelding spreekt. ­Een ­manier om jezelf eens een half ­uurtje te ­verwennen. Iedere man wil dat op z’n minst een keer zelf meemaken.”

Luxe scheerbeurt

De hedendaagse luxe scheerbeurt ­verschilt in principe niet van die van pakweg een eeuw geleden (kijk voor een toelichting op de volgende pagina: ‘Zo gaat scheren op z’n ­Italiaans’). ­Robert Lagerman heeft zich er ­jarenlang sterk voor gemaakt om oude scheertechnieken, zoals zijn eigen groot­vader die ook al toepaste, te behouden. Dat doet hij in zijn eigen zaak maar ook door andere ­kappers erin op te leiden. ­Lagerman: “Vijftien jaar ­geleden was de animo minimaal, maar de laatste jaren is de ­interesse om de oude scheer- en knipmethodes te leren enorm ­gegroeid.”

Een volle baard

Niet alleen de klassieke scheerbeurt is hot. Ook de volle baard is een niet te missen trend. En ook hiervoor kun je bij een barbier ­terecht. ­Robert Lagerman: “Het zijn zeker niet ­alleen jonge mannen die ­kiezen voor een baard. Ook heel wat ­vijftigers hebben er een.” Wie aan een baard wil beginnen, kan ’m het best gewoon een paar dagen laten groeien, aldus Lagerman. “Daarna is een bezoek aan de barbier gewenst. De baard wordt eerst symmetrisch gemaakt en vervolgens gebruiken we het scheermes om de contouren mooi strak te maken. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om hem in model te houden. Veel mannen laten daarom bij een knipbeurt meteen hun baard onder handen nemen.”

Traditie

Kort gedekt met zijscheiding: de ­traditioneelste van alle mannen­kapsels is eveneens aan een ­comeback én aan een opmars ­begonnen. “Maar dan wel in een ­uitvoering van nu”, licht ­Lagerman toe. “Het haar aan de zijkanten wordt kort gehouden, de huid is te zien. Veel jongeren laten dat haar zelfs helemaal weghalen. Voor vijftigers is dat geen optie. Wij zijn veel te blij met het haar dat we nog hebben, haha.”

Mannen onder elkaar

Niet alleen het momentje-voor-jezelf is volgens Lagerman reden voor het succes van de barbier. Minstens zo belangrijk is volgens hem dat mannen er in een informele sfeer onder elkaar kunnen zijn. “Vroeger bezochten mannen de ­barbier vooral omdat er nog geen goede scheermesjes voor thuisgebruik bestonden. Maar het was óók de plek om bij te praten met andere mannen.”

Doordat mannen – net als vrouwen – in de jaren zeventig massaal hun lokken lieten groeien, en dus amper nog bij de herenkapper kwamen, werden veel kapperszaken ‘gedwongen’ omgebouwd tot een gemengde salon. Met de komst van de dames verdween de herenkapsalon als mannenbastion. Robert Lagerman: “En daar is wel degelijk behoefte aan. De sfeer is anders als er geen vrouwen bij zijn.” Waar de gesprekken over gaan? “Van alles, maar vooral over vrouwen natuurlijk.”

Zo gaat scheren op z'n Italiaans

Elke barbier heeft zijn eigen extra’s en ­bijzonderheden, maar dit kun je in de regel verwachten bij een Italian Shave (ook wel Classic Shave genoemd):

  • Stap 1
    Een vochtige, hete handdoek wordt over je gezicht gelegd. De warmte verzacht de baardharen en dat maakt extra glad ­scheren mogelijk.
  • Stap 2
    De barbier slaat de scheerzeep tot schuim en verdeelt dit met een kwast over de baardharen.
  • Stap 3
    Hij klapt het scheermes open en verwijdert met ­korte, ­precieze halen de stoppels. Het mes volgt de groeirichting van de haren. Eerst is de ene kant van het gezicht aan de beurt, daarna ­concentreert hij zich op de andere helft.
  • Stap 4
    Heel hardnekkige baardharen worden nogmaals onder handen genomen. Het gezicht wordt wederom ingezeept, het mes beweegt nu tegen de groeirichting in. Bij een gevoelige huid met de groeirichting mee.
  • Stap 5
    Met een warme doek worden zeepresten weggehaald.
  • Stap 6
    Een koude handdoek waaraan een lotion is toegevoegd wordt over het gezicht ­gelegd. Dit helpt om de poriën te sluiten. Ook ben je daarna weer helemaal ‘bij de les’.
  • Stap 7
    Nu volgt een massage waarbij een ­kalmerende en verzorgende crème in de huid wordt geklopt.
  • Stap 8
    Als finishing touch wordt een aftershave ­lotion of balsem op de kaken aangebracht.

Barbier? Hier!

Ook zin in zo’n Italian of Classic Shave? Het kan bijvoorbeeld in deze plaatsen:

TRUDY KUNZ

Journaliste en publiciste, over uiterlijkheden.

Ik gun iedere man een baard.

Ergens in mijn hoofd zit een mechaniekje dat mij ongevoelig maakt voor baarden en snorren. Zij vallen me simpelweg nooit op. Het heeft weken, zo niet maanden geduurd voordat ik de gezichts­begroeiing (snor & baardje) van mijn toekomstige man opmerkte. Ik had wel wat gekriebel gevoeld, maar er verder geen aandacht aan besteed – en al helemáál de oorzaak ervan niet nagetrokken.

Waarmee ik maar zeggen wil: van mij mag een man al dat gepieker (wel of geen baard, met of zonder snor, wanneer laat ik ’m staan, en stáát hij me ­eigenlijk wel?) achterwege laten. Een man is een man en als hij leuk is, kan de kwestie ‘to beard or not to beard’ mij gestolen ­worden.

Dat is overigens niet ­altijd zo geweest. Als kind was ik juist gefascineerd door baarden en snorren. Mijn sympathie voor de ­drager werd er zelfs in hoge mate door bepaald. Zo dol als ik was op opa Kunz met zijn vrolijke sikje, zo gruwde ik van oom Nol met zijn prikkende hangbaard. Om nog maar te zwijgen van tante Pietje-met-de-snor. Misschien heb ik in mijn jeugd wel te veel gezichtsbeharing gezien om er later nog warm voor te lopen.

Dat neemt niet weg dat ik iedere man van harte een baard gun. Want het ­allerfijnste aan een baard dragen, is het onderhoud dat deze behoeft. Nooit zal ik de gelukzalige gezichtsuitdrukking vergeten waarmee opa Kunz ’s ochtends de scheerkwast hanteerde. Dikke schuimvlokken vlogen in het rond en als het ritueel gedaan was, mocht ik tot wederzijds genoegen aan zijn frisse sik trekken. Mijn eigen man bleek daar minder van gediend, waarna ik op zoek moest naar andere vormen van speelsheid. Maar daarover een volgende keer.

Gratis voor Pluslezers

Op vertoon van deze Plus Magazine krijgt u na een Italian Shave (€44) bij de New York Barbershop van Robert Lagerman een mooie pot scheerzeep mee naar huis.

Adres: Koninginnenhoofd 1, Rotterdam. www.newyorkbarbershop.nl of T 010-485 31 96.

Auteur