5 vragen over... kip en de ESBL-bacterie

'Bijna elk stukje kipfilet in super besmet'

Getty Images

Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat er op bijna alle kipfilet in de supermarkt ESBL-bacteriën zitten. Volgens de bond kun je kipfilet dan ook nog steeds niet met een gerust hart eten. Is dat ook zo? En gaat de ESBL-bacterie dood als je je kip goed bakt? Vijf vragen over de ESBL-bacterie.


1. Is de ESBL-bacterie gevaarlijk? Voor gezonde mensen is de ESBL-bacterie niet gevaarlijk. Maar voor mensen die een infectie hebben en daarvoor behandeld moeten worden, kan het de behandeling bemoeilijken. Wanneer iemand een infectie heeft die wordt veroorzaakt door ESBL-producerende bacteriën zijn de mogelijkheden om de infectie met antibiotica te bestrijden namelijk beperkt. In sommige gevallen is het zelfs nodig om voor behandeling te worden opgenomen in het ziekenhuis omdat alleen nog antibiotica die via een infuus worden toegediend, werkzaam zijn.

2. Kan ik nog wel kip, eieren en ander vlees eten?
Ja, als de geldende keukenhygiëneregels in acht worden genomen kunnen vlees en eieren veilig gegeten worden. Overigens zitten niet alleen in kip bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Ook op verschillende groentes troffen onderzoekers van VUmc vorig jaar een ESBL-houdende resistente bacterie aan.  

3. Gaat de ESBL-bacterie dood als je je kip goed bakt?
Ja, door verhitting gaan alle bacteriën dood en dus ook de ESBL-producerende bacteriën. Het is vooral belangrijk om contact tussen rauw (kippen)vlees en andere etenswaren te voorkomen. Vlees moet gekoeld bewaard worden. Dit vermindert de groei van bacteriën.

4. Werd de antibiotica ook op biologische kip aangetroffen?
Ja, maar biologische kipfilet vertoont wel veel minder van deze antibiotica resistente bacteriën. Biologische kippen krijgen namelijk niet preventief antibiotica toegediend, alleen ter behandeling van een individueel ziek dier en onder controle van een veearts.

5. Speelt dit probleem alleen in Nederland?
Nee. Wereldwijd worden, onder andere, darmbacteriën tegen steeds meer soorten antibiotica resistent, doordat ze ESBL produceren. Ook laten verschillende studies sinds enkele jaren een toename zien van ESBL-producerende bacteriën als veroorzaker van infecties. Deze trend is niet alleen zichtbaar in Nederland, maar in heel Europa en zelfs wereldwijd. Hoe en in welke mate antibioticagebruik bij mens en dier tot deze
toename leidt is (nog) niet goed bekend.

Bron 
  • Consumentenbond
  • RIVM