Zorgen bij Bovag: Nederlanders rijden op versleten banden

Getty Images

Bijna negen op de tien Nederlanders weet niet wanneer banden aan vervanging toe zijn of welke bandenspanning juist is. Dat blijkt uit onderzoek van Bovag.

Het onderzoek, gehouden onder 1.021 Nederlandse automobilisten, toonde aan dat slechts 12 procent van de bestuurders weet dat garagehouders na een APK-keuring een wettelijk advies voor vervanging van de banden moet voorschrijven als het profiel minder dan 2,5 millimeter is. Bijna de helft van de bestuurders denkt dat ze tot 1,5 millimeter veilig door kunnen rijden.

Ook kent meer dan de helft het wettelijk minimumprofiel (1,6 millimeter) niet: een kwart geeft aan dat dit 1,2 millimeter is en een op de tien denkt 0,6 millimeter. In het laatste geval zijn banden vrijwel kaal.

Afgekeurd

Het profiel van de banden is het meest voorkomende aandachtspunt bij APK-keuringen. Volgens cijfers van Bovag wordt ruim 15 procent van de auto’s bij de keuring hierop afgekeurd of alleen goedgekeurd na reparatie. Dat betekent dat het profiel al minder is dan het wettelijk voorgeschreven minimum.

Bij ongeveer 34 procent van de APK-keuringen geven garagehouders advies voor vervanging omdat het profiel tussen de 1,6 en 2,5 millimeter ligt. Vervanging is geen verplichting, maar wel waarschuwing. De reden dat zij deze waarschuwing af moeten geven, is de tijd tussen twee keuringen. In die periode besteden de meeste automobilisten geen of onvoldoende aandacht aan regulier onderhoud.

De juiste spanning

Ook hebben Nederlanders weinig verstand van bandenspanning. Vooral bij campers, caravans en vouwwagens is vaak niet bekend hoe hoog de bandenspanning moet zijn bij volledige belading. Als de banden al eens vervangen zijn, wordt het bovendien een stuk lastiger om te zien welke spanning hierbij hoort. Vaak ligt de benodigde spanning hoger dan de maximale spanning die een bandenpomp bij tankstations kan bereiken.

De meeste schade aan campers, caravans of vouwwagens wordt veroorzaakt doordat eigenaars een verkeerde bandenspanning hanteren en daardoor een klapband krijgen.

Bronnen: AD & Bovag

Auteur