Herkent u dit? Net de auto gewassen en in de was gezet. Hij glimt prachtig. Maar na een half uur komt u terug en dan blijkt dat er een flinke klodder vogelpoep op je moterkap zit. Nare troep die je lak aantast, maar hoe krijg je het eraf?
Voor veel mensen is de uitstraling van de auto bijna even belangrijk als de prestaties op de weg. Een mooie, glimmende laklaag is een lust voor het oog. Vogels hebben daar echter geen boodschap aan. Helaas zijn hun uitwerpselen ook uitermate slecht voor uw bolide. Vogelpoep tast de lak aan door de chemische samenstelling, zo wordt vaak beweerd. Vooral in de kuststreek, waar vogels eiwitrijke vis eten, zijn ze een plaag. Maar klopt dat verhaal wel? Niet volgens Autoblog.nl:
Het echte probleem wordt volgens hen veroorzaakt door temperatuurschommelingen. Als de auto in de zon staat wordt het oppervlakte heet, en dat zorgt ervoor dat de autolak ietwat uitzet. Wanneer de auto laten weer afkoelt, zal de lak weer krimpen. Een klodder vogelpoep op de auto verstoort dit proces. Tijdens het krimpen zal de lak zich dan rond de vogelpoep vormen. Dit is met het blote oog niet direct waarneembaar, maar heeft wel een effect op de lichtreflectie van de lak, waardoor er doffe plekken ontstaan. Wanneer de vogelpoep korrelig van structuur is, wordt het resultaat nog erger! Dus, snel weg met die viezigheid.
De oplossing bij vogelpoep
Merk je dat er poep op de lak zit? Direct de plek schoonmaken met handwarm water!
Is de vogelpoep al uitgehard, leg er dan een met water doorweekte, zachte spons op. Verwijder de vlek daarna, voorzichtig deppend. Ga niet wrijven, want dan maken eventuele harde stukjes in de poep of zandkorrels krassen in de lak. Lukt dit niet? Probeer het dan eens met een speciaal middel als Scratch X of Sonax.
Weetje: vogels poepen het liefst op een auto die dezelfde kleur heeft als zijzelf!
De oplossing bij insecten
Behalve uitwerpselen van vogels zijn vieze, geplette insecten ook een nachtmerrie voor de trotste autobezitter. Voor insecten die aan je lak kleven zijn allerlei middeltjes verkrijgbaar bij tankstation of bouwmarkt. Deze sprays zijn zeker effectief. Er zijn echter enkele huismiddeltjes die het klusje ook prima kunnen klaren, zonder je lak te beschadigen. Wij raden aan die eerst te proberen.
Allereerst: gebruik geen druk op je auto, absoluut geen hogedrukspuit bij een doe-het-zelf-wasstraat. Het lijkt je misschien een goed idee om met de hogedrukspuit al die vervelende insecten van je auto te blazen, maar dit kan de lak beschadigen. Probeer het liever met een doek die in cola gedrenkt is. Of: snij een appel door de helft, wrijf het op de plek en laat de fruitzuren hun werk doen. De rugpantsertjes van insecten lossen op door cola of fruitzuur.
Vergeet niet af te spoelen met water. Zitten er nog restjes insect, gebruik dan een microvezelspons of speciale insectenspons voor de laatste slag. Door zijn speciale structuur kan een microvezelspons insectenresten opnemen. Bij dat type spons mis je echter de licht 'schurende' werking van het nylongaas dat je bij een insectenspons wel hebt.
Bron: www.tuning-gids.nl, www.autoblog.nl