Winterbanden: waarom zijn ze belangrijk?

Getty Images

De wissel van zomer- naar winterbanden is in Nederland niet verplicht en er wordt niet op gecontroleerd. Veel mensen slaan deze bandenwissel daarom (bewust of onbewust) over.

In Nederland komen zelden echt strenge winters voor. Dit zorgt ervoor dat veel Nederlandse automobilisten de aanschaf van winterbanden zien als een nutteloze investering. Ze kunnen het rijden echter wel degelijk veiliger maken, ook als er geen sneeuw ligt. Onder normale omstandigheden plakt het rubber van de banden namelijk op de weg. Dit zorgt voor zo’n driekwart voor de grip die de auto op de weg heeft. Maar bij gladde en natte weersomstandigheden is dit plakeffect minder, en moet de grip dus op een andere manier gewaarborgd worden.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Tussen zomer- en winterbanden zitten een aantal grote verschillen. Winterbanden bieden meer grip op de weg bij winterse omstandigheden, maar ook in de regen. Rubber wordt harder bij lagere temperaturen en dat vermindert de grip op de weg. Winterbanden zijn daarom gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden, zodat ze bij lagere temperaturen soepel blijven.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er slechts een verwaarloosbaar verschil in profieldiepte tussen zomer- en winterbanden: het scheelt bij nieuwe banden maar zo’n halve millimeter. Wel hebben winterbanden een veel grover profiel om meer grip te bieden. De band heeft bijvoorbeeld veel inkepingen, die lamellen worden genoemd. Deze maken beweging van het rubber eenvoudiger, waardoor het zich goed vormt naar het wegoppervlak en alle oneffenheden aangrijpt.

[ITEMADVERTORIAL] 

De voordelen van winterbanden

Het rijden op winterbanden brengt een aantal voordelen met zich mee:  

  • Bij winterse en natte weersomstandigheden heeft de auto een veel kortere remweg. Als voorbeeld: op een besneeuwde weg met 50 km/h bedraagt de remweg van winterbanden 25 meter, tegenover 53 meter met zomerbanden.
  • Wegrijden vanuit stilstand gaat makkelijker.
  • Winterbanden hebben bij lagere temperaturen meer trekkracht.
  • Het rollen van banden produceert geluid (afrolgeluid). In de winter zijn winterbanden stiller dan zomerbanden. Daarentegen maken ze in de zomer veel meer geluid door het zachtere rubber.

Meer vraag op de zakelijke markt

Er is wel meer vraag naar winterbanden van de zaak, stelt Bandenthuis, een bedrijf dat bij mensen thuis of op het werk de banden vervangt. De vraag naar winterbanden is in het afgelopen jaar maar liefst met 400 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De monteurs van Bandenthuis merken daarnaast dat mensen vaak onterecht denken dat ze op standaardbanden rijden die het hele jaar door mee kunnen. Dat terwijl 70% van deze banden zomerbanden zijn en niet tegen temperaturen onder de 7 graden kunnen. Je kunt daarom het beste tussen oktober en maart op winterbanden rijden en de overige maanden op zomerbanden. 

Ondanks de groei blijkt dat er nog veel onwetendheid is over het belang van winterbanden. Anke Blume, hoogleraar rubbertechnologie aan de Universiteit Twente, denkt dat niet iedereen op de hoogte is van de risico’s die verbonden zijn aan het rijden op de verkeerde banden. “Denk aan de verkeersongelukken die voorkomen kunnen worden door in het juiste seizoen met de juiste banden te rijden, maar ook aan natuurverontreiniging door rubberslijtage en de uitstoot van CO2.” Een deel van het rubber slijt en komt in de lucht als fijnstof of blijft op de weg liggen. 

Kijk hier voor meer informatie over de aanschaf en opslag van winterbanden. 

Bron: ANWB, Bandenthuis.
 

Auteur