Verzekeraars negeren schadevrije regeling

Getty Images

Meer dan de helft van de autoverzekeraars (55 procent) heeft de nieuwe regels voor schadevrije jaren niet doorgevoerd in de verzekeringsvoorwaarden. 20 procent heeft regeling zowel doorgevoerd voor de opbouw en terugval van schadevrije jaren als in de bonus-malusladder. 25 procent heeft de regeling slechts deels doorgevoerd.

Dit blijkt uit een onderzoek van MoneyView. De invoering van de nieuwe regels had  per 1 januari dit jaar afgerond moeten zijn. Het doel van de regels is om de consument duidelijker te maken hoeveel schadevrije jaren hij heeft, wat de gevolgen zijn voor de bonus/maluspositie en wat er gebeurt met de premie bij een schuldschade. MoneyView concludeert dat het doel niet is behaald. Er is nog lang geen sprake van een uniform systeem.

Premiestijging

Het aantal schadevrije jaren heeft invloed op de hoogte van de premie. Bij een grote aantal schadevrije jaren kan een klant tegen een lagere premie instappen in een verzekering. Een schuldschade tijdens de looptijd van de verzekering kan tot een (tussentijdse) premieverhoging leiden.

In het onderzoek constateert MoneyView dat voor de beperkte groep verzekeraars die nieuwe regels hebben ingevoerd, een schuldschade gemiddeld genomen een lagere premiestijging tot gevolg heeft. Een marktbreed effect is nog te zien, omdat slecht een minderheid van de autoverzekeraars de nieuwe regels heeft ingevoerd.

Bron: www.moneyview.nl

Autoverzekeringen vergelijken? Doe het via PlusOnline.

Auteur