In nieuwe personenauto’s is het vanaf 1 juli het waarschuwingssysteem ISA verplicht. Het systeem waarschuwt wanneer je te hard rijdt. Ook wordt er extra informatie over het rijgedrag van de bestuurder opgeslagen in een black box.
Waarschuwing
Het idee van ISA (Intelligente Snelheidsassistent) is dat automobilisten zich beter aan de maximumsnelheid gaan houden. Wanneer je de maximumsnelheid overtreedt, krijg je een waarschuwing. Dat kan een knipperend lichtje op het dashboard zijn, een waarschuwingstoon of een trillend gaspedaal. Het is zelfs mogelijk om alleen een trillend gaspedaal als waarschuwingssignaal in te stellen, waarna de tegendruk van het pedaal verhoogd wordt. Je moet dan extra hard het gaspedaal indrukken om harder te rijden. Het systeem is ook uit te schakelen, maar alleen voor de duur van één rit. Als je de auto na die rit opstart, is het systeem meteen weer geactiveerd. Naar schatting kan het systeem zo'n 25.000 dodelijke ongelukken en 140.000 zwaargewonden per jaar voorkomen.
Data opvragen
ISA wordt gecombineerd met een black box waar ook ander rijgedrag in wordt opgeslagen. Politie en justitie kunnen zo data opvragen als zij daar concrete aanleiding voor hebben. Bijvoorbeeld bij een ernstig ongeval of een zwaar misdrijf. De gegevens worden ook geanonimiseerd gebruikt door autofabrikanten om analyses over verkeersgedrag te kunnen maken.
Meningen verdeeld
De meningen over de invoering van dit systeem zijn al een aantal jaren verdeeld. De informatie uit de black box kan bijvoorbeeld ook interessant zijn voor verzekeraars, waarbij er allerlei vragen over privacy naar boven komen. Ook zijn niet alle verkeersborden even leesbaar voor het systeem, waar je dus rekening moet houden met een foutmarge. Dit kan tot irritatie leiden. Toch is het niet nieuw dat data uit je auto wordt opgeslagen. Zo hebben veel nieuwe auto's al het systeem On Board Fuel Consumption Monitoring, waar gegevens als brandstofverbruik, afstand en rijsnelheid worden opgeslagen en doorgestuurd. De EU heeft dit systeem onder meer ingevoerd om frauduleuze software op te sporen. Vanaf 1 februari is dit systeem verplicht.
De EU heeft het voorstel van ISA al aangenomen in 2019 en vanaf 6 juli 2022 moet iedere nieuwe auto van het systeem zijn voorzien. Vanaf 7 juli 2024 moeten alle nieuwe voertuigen (dus niet alleen personenauto’s) een ISA hebben.
Bron: AD.nl