Opbrengst bpm enorm toegenomen

Getty Images

De belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) heeft de overheid in 2017 fors meer geld opgeleverd dan een jaar eerder. De totale opbrengst van de bpm steeg met bijna 30 procent (449 miljoen euro) naar een totaal van 2 miljard euro. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De fikse toename van de bpm komt voort uit een stijging van het aantal verkochte auto’s, een gemiddeld hoger bedrag aan bpm per auto en een groei van de import van gebruikte personenauto’s.

In 2017 verlieten 416.000 nieuwe personenauto’s de showroom, ongeveer 9 procent meer dan de 383.000 van een jaar eerder. Overigens is hier geen trend zichtbaar: de autoverkoop schommelt enorm onder invloed van de economische situatie en overheidsbeleid. In 2016 lag de verkoop van nieuwe personenauto’s bijvoorbeeld veel lager dan in 2015; dit had te maken met een nieuwe fiscale maatregel die per 1 januari 2016 van kracht ging.

Hogere bpm per auto

Ook steeg het gemiddelde bpm-bedrag per nieuw verkochte auto ten opzichte van het jaar daarvoor van 3.957 naar 4.652 euro. Dit komt vooral door bijstellingen van de bpm-tarieven in 2013 en nogmaals in 2017. Hierdoor moeten kopers van een auto met meer CO2-uitstoot ook meer bpm afdragen.

Verder steeg de verkoop van hybrides zonder stekker (HEV’s), ten koste van plug-in hybrides (PHEV’s). Dit had te maken met een zwaardere belasting op het laatste type.

Volledig elektrische auto’s (FEV’s) zijn vrijgesteld van bpm. Hiermee wil de overheid de verkoop en het gebruik van milieuvriendelijke auto’s stimuleren. En met succes: de verkoop van dit soort auto’s verdubbelde in 2017 ten opzichte van een jaar eerder. Desondanks blijft het aandeel van volledig elektrische auto’s op de Nederlandse wegen vooralsnog klein.

Benzine en diesel nog steeds het populairst

Ondanks de toename van de verkoop van hybrides zonder stekker en volledig elektrische auto’s, blijven benzine- en dieselauto’s veruit het populairst. De verkoop van benzineauto’s steeg van 276.000 in 2016 naar 312.000 in 2017, terwijl de verkoop van dieselauto’s met zo’n 72.000 vrijwel gelijk bleef. Met de gemiddeld hogere CO2-uitstoot van deze auto’s is dit een van de belangrijkste oorzaken van de stijging van de bpm-opbrengsten.

Import en export

Een deel van de bpm-opbrengsten komt voort uit de import van gebruikte auto’s. Hierover hoeft geen volledig bedrag aan bpm te worden afgedragen. Bij export is een tegengestelde beweging te zien: hiervoor geldt binnen de Europese Unie een bpm-teruggaveregeling. Maar waar de import van gebruikte auto’s al jarenlang een stijging vertoont, neemt de export ervan juist af. Ook dit heeft invloed gehad op de stijging van de bpm-opbrengsten.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl