Gesjoemel met de kilometerteller in auto’s is een groot probleem in Nederland. Vorig jaar werd bij 264.220 auto’s een onlogische tellerstand geregistreerd, blijkt uit cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude. Hoe zorg je ervoor dat je geen kat in de zak koopt? En gebeurt dat toch, kun je je geld dan terugkrijgen? Het antwoord is ja.
Het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is bij wet niet toegestaan. Wie dat doet, riskeert een boete van 10.000 euro of een jaar celstraf. Toch zijn duizenden mensen jaarlijks de dupe van tellerfraude. In de praktijk komt deze vorm van oplichting met name voor bij geïmporteerde auto’s. Bij één op de vijf auto’s die uit Duitsland wordt gehaald, is gerommeld met de teller, aldus dagblad De Gelderlander.
Hoe dat komt? In Duitsland is het pas sinds mei 2018 verplicht om kilometerstanden te registreren. In Nederland is dat al veel langer zo. Die verplichting geldt alleen bij de Hauptuntersuchung, zoals de apk in Duitsland heet, en dat is maar één keer per twee jaar. Bovendien is die keuring pas verplicht vanaf het derde levensjaar van de auto. Dus in de eerste drie jaar kan er alsnog van alles gebeuren met de kilometerteller.
Een occasion kopen: let hier op
Van plan om een tweedehands auto te kopen? Dit kun je zelf doen om de kans op kilometerfraude te verkleinen.
- Vraag altijd naar het onderhoudsboekje van de auto. In het onderhoudsboekje is te zien of de auto alle noodzakelijke onderhoudsbeurten heeft gehad. Bij elke beurt is de garage verplicht om de kilometerstand te vermelden met stempel en paraaf.
- Twijfels over de echtheid van het boekje? Raadpleeg de website van de RDW. Bij elke reparatie of beurt voeren autobedrijven de laatste kilometerstand door aan de RDW. Via deze link kun je controleren of de kilometerstand van de auto ‘logisch’ of ‘onlogisch’ is. Bij een onlogische stand is de stand bijvoorbeeld al jaren niet opgelopen.
- Laat een garage een autokeuring doen. Professionals controleren dan de kilometerstand en de onderhoudshistorie wordt opgevraagd.
- Komt de auto uit het buitenland? In sommige gevallen kun je de kilometerregistratie opvragen bij de importeur.
- Wil je graag een goedkope auto in Duitsland kopen? Koop er zélf een bij een officiële merkdealer.
Met mijn auto is gesjoemeld, wat nu?
Stel: de occasion die je op het oog hebt, lijkt een frauduleuze kilometerstand te hebben. Je besluit de koop rond te maken, maar komt er daarna achter dat de verkoper toch heeft gesjoemeld met de stand. Heb je juridisch een poot om op te staan? Ja, zo blijkt uit een recente uitspraak waarbij de koper van een occasion waarmee is gesjoemeld, in het gelijk werd gesteld.
Een 29-jarige Arnhemmer koopt in april 2018 op Marktplaats een Volkswagen Polo met ruim 83.000 kilometer op de teller, zo schrijft De Gelderlander. De koper checkt het onderhoudsboekje dat prima in orde lijkt. Toch komt de Arnhemmer er in de weken na zijn aankoop achter dat er gefraudeerd is met de teller. Hij rijdt naar een officiële Volkswagendealer om navraag te doen en inderdaad: in het internationale systeem staat een andere kilometerstand. De Arnhemmer stapt naar de rechter en die stelt de koper in het gelijk. Hij heeft bij zijn aankoop alles gedaan wat hij moet doen, zo luidt het oordeel. De kilometerstand gecontroleerd, de auto nagelopen en een proefritje gemaakt. De verkoper moet het volledige bedrag terugbetalen, opdraaien voor de juridische kosten én de auto ophalen bij de koper.
Kom je er dus later achter dat er is gesjoemeld met de kilometerteller van je gekochte occasion, dan kan het lonen om naar de rechter te stappen.
Lees hier meer over de uitspraak.
Bronnen: De Gelderlander, aanpaktellerfraude.nl, RDW