Hoe lang je nog met je huidige autobanden kunt rijden, heeft niet altijd te maken met hoe erg ze (zichtbaar) versleten zijn. Er zijn nog meer factoren waar je rekening mee moet houden en hieronder laten we zien wat jij zelf kunt doen om de slijtage in de gaten te houden.
Check het profiel
De profieldiepte van je banden is van groot belang voor genoeg grip op de weg. Als het profiel helemaal van je banden is gesleten, merk je dat je bijna over de weg glijdt in plaats van rijdt. De auto kan dan onbestuurbaar worden en dat is levensgevaarlijk. Gelukkig kun je zelf heel goed controleren of je banden nog genoeg profiel hebben.
- Zomerbanden: zoek op de autoband de minst diepe groef en steek hier een 1 euromunt in. Zie je de gouden rand nog? Dan heeft de band te weinig profiel en moet je hem vervangen. Als de gouden rand verdwijnt, kun je nog veilig verder rijden.
- Winterbanden: hierbij werkt het hetzelfde, maar dan met een 2 euromunt. Steek de munt in de minst diepe groef op de band en kijk of je de zilveren rand nog kunt zien. Zo ja: vervangen!
Het beste kun je deze truck eens per maand herhalen om de slijtage goed in de gaten te houden.
Check de leeftijd
De gemiddelde autoband gaat tussen de 5 en de 10 jaar mee. Zijn je banden ouder dan 10 jaar maar zien ze er nog wel goed uit? Laat ze toch even controleren bij een garage om er zeker van te zijn dat alles in orde is.
Heb je geen idee hoe oud je banden zijn? Dan kun je dat controleren aan de hand van de DOT-code. Dit is een internationaal erkend keurmerk, gedrukt aan de zijkant van de band. Hier staat de productiedatum, het type autoband, de maat en waar de band gemaakt is. De laatste vier cijfers van de DOT-code zijn de productiedatum. Bijvoorbeeld: DOT 83 7D 4020. 40 is het weeknummer en 20 het jaarnummer, dus deze band is gemaakt in week 40 van 2020.
Check de zichtbare slijtage
Dit is vaak de meest ‘logische’ stap waaraan je kunt zien of je banden vervangen moeten worden. Bij deze beschadigingen is het belangrijk om je banden te vervangen (of in ieder geval te laten controleren):
- Onregelmatig oppervlak met slijtage, zoals kale plekken of een slechte uitlijning
- Droogtescheuren door het weer, door ouderdom of doordat je auto te lang stilstaat
- Uitstulpingen
Bron: Autobandencheck.nl