Elektrische auto brengt u steeds verder

Getty Images

Nergens in de autobranche gaan de ontwikkelingen zo snel als bij de elektrische auto. Daardoor begint ook het complete kostenplaatje van elektrisch rijden te verschuiven. PlusOnline ging op onderzoek uit.

Het zal u vast ook al zijn opgevallen: het aantal elektrische auto’s op de snelweg neemt toe. En dat is niet zo gek: het aantal modellen en merken neemt toe, steeds meer auto’s brengen u op één volle accu gewoon naar Frankrijk en het aantal laadpunten breidt zich razendsnel uit. En dan vaart het milieu er ook nog eens wel bij!

Elektrisch rijden: de harde euro’s

Een elektrische auto is duurder in aanschaf, dat klopt. Maar als u naar uw brandstofkosten kijkt, bent u met uw elektrische auto wel zo’n 50 tot 70 procent goedkoper uit. GasLicht.com heeft een algemene berekening gemaakt voor verschillende modellen die thuis worden opgeladen. Daaruit komt naar voren dat u met een middenklasser elektrische auto en 15.000 kilometer per jaar ongeveer 350 euro kwijt bent aan stroom (bij thuis laden). Daar komt bij dat u voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting en - tot 2021 - ook geen BPM betaalt. En nog iets: het onderhoud van de elektrische auto is goedkoper. Dat komt doordat de elektrische auto minder bewegende delen en daardoor ook minder slijtage heeft. Wilt u zelf berekenen wat elektrisch rijden voor uw situatie betekent? Online zijn er verschillende rekentools, bijvoorbeeld van de ANWB en van Mountox.

Elektrisch rijden: het milieu

Kijken we naar het milieu, dan is de elektrische auto zonder twijfel de winnaar. MilieuCentraal berekende dat een middenklasser op benzine ruim 50 procent meer CO2 uitstoot dan een elektrische auto. Daarbij is niet alleen de uitstoot van benzine meegeteld, maar ook alle uitstoot rond het productieproces van beide typen auto’s. Qua recycling aan het einde van de levensduur doet de elektrische auto ook niet onder voor de benzineauto. Ook de accu wordt inmiddels grotendeels hergebruikt. Ook hier heeft Gaslicht een berekening van gemaakt.

Laden: hoe, wat waar?

Ons land telt inmiddels meer dan 50.000 laadpunten en dat aantal neemt nog steeds toe. Laadpunten vindt u langs de snelweg bij benzinestations, maar ook in parkeergarages en op algemene parkeerplaatsen in de straat. Ook thuis kunt u uw auto opladen; er zijn zelfs gemeenten die gratis een oplaadpunt voor uw huis installeren. Vraag daar dus zeker naar bij uw gemeente. Op websites als Oplaadpalen.nl vindt u een actueel overzicht van alle oplaadpunten in Nederland. Ook zijn er natuurlijk verschillende apps voor. De ANWB biedt een speciale laadpas aan waarmee u korting krijgt op het laden op talloze locaties in binnen- en buitenland.

Auteur