Er zijn vorig jaar 32.515 autovernielingen geregistreerd bij de politie. Dat is gemiddeld één keer per kwartier. Dat zijn er 1855 minder dan een jaar eerder, een daling van 5,4 procent. Bij deze vernielingen gaat het om opzettelijk ingeslagen ruiten, banden lek gestoken en krassen in de lak.
Dat meldt vergelijkingssite Independer, op basis van politiecijfers. In Zuid-Holland vindt het meeste geregistreerde vandalisme plaats: 4,8 vernielingen per 1000 auto's. In totaal zijn dat 7760 vernielingen. In 2019 stond Noord-Holland nog bovenaan de lijst. Nu staat deze provincie met 4,7 vernielingen per 1000 auto's tweede op de lijst. Limburg komt met 4 vernielingen per duizend auto's op de derde plaats. In Flevoland (2,0), Overijssel (2,7) en Drenthe (2,7) is de minste vernieling.
Uitgesplitst naar gemeente bestaat de top vijf uit Den Helder (9,2), Zandvoort (8,2), Rotterdam (7,9), Arnhem (7,6) en Heerenveen (7,6 per 1000 auto's).
Slachtoffers van vernieling krijgen hun schade alleen vergoed bij een Allrisk-dekking. Automobilisten met een beperkt casco dekking kunnen de ruit of brandschade door vandalisme alleen onder voorwaarden vergoed krijgen. Wie schade claimt, gaat er in schadevrije jaren op achteruit. Hierdoor stijgt de premie. Het kan dus verstandig zijn kleine schades zelf te betalen en niet te claimen.