Als er een reservesleutel in een gestolen auto ligt, moet de verzekering de diefstal toch vergoeden als deze sleutel goed verstopt is.
Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. De verzekerde heeft in september 2021 zijn auto in een woonwijk in Milaan geparkeerd op een betaalde parkeerplaats. Met de metro is hij de stad ingegaan. Omdat hij de schade bij een eventuele beroving wilde beperken, had hij de reserveautosleutel opgeborgen in een koffer en deze onder de hoedenplank in de afgesloten achterbak geplaatst.
De auto werd gestolen. De verzekeraar vergoedde de voortzetting van de reis plus de terugreis. De schadeclaim voor de diefstal van de auto, 8500 euro, wees de verzekeraar af, omdat de man de reserveautosleutels in zijn auto had achtergelaten. Sleutels in de auto achterlaten staat expliciet als uitsluiting in de voorwaarden genoemd.
Grote inspanning
De verzekerde was het daar niet mee eens en stapte naar het Kifid. Bij de Geschillencommissie krijgt de man gelijk. Een uitsluiting op de dekking moet namelijk beperkt worden uitgelegd. Bij het achterlaten van de reservesleutel in de auto is er een groot verschil tussen een autosleutel die zichtbaar is en een sleutel die verstopt is en uit het zicht is. In het eerste geval kan iedereen de sleutel zien en besluiten daarom de auto te stelen.
In dat geval is een uitsluiting terecht, omdat de automobilist onvoorzichtig is. In het tweede geval, als de sleutel uit zicht is, moet een dief flink zijn best doen om de sleutel te vinden. Het is dan niet terecht om de automobilist onvoorzichtigheid te verwijten. De verzekeraar moet daarom de diefstal dekken de de schade vergoeden.