Tweedehandsauto’s zijn ontzettend populair en dat is niet zo gek; voor relatief weinig geld rijdt u vaak een nog prima (jonge) auto. Maar er zijn wel een aantal zaken waar u op moet letten.
Particulier of autobedrijf?
Het kopen van een auto bij een dealer die aangesloten is bij de BOVAG heeft veel voordelen. Zo heeft u meer zekerheid met betrekking tot de onderhoudsgeschiedenis van de auto en heeft u tot zes maanden garantie op onvoorziene mankementen – als de aanschafprijs hoger is dan €4.500. Is het autobedrijf niet aangesloten bij de BOVAG, vraag dan altijd welke garantievoorwaarden er zijn.
Houd er ook rekening mee dat sommige verzekeraars als voorwaarde voor de aanschafwaarderegeling stellen dat de auto gekocht is bij een officiële merkdealer of BOVAG-dealer. Met een tweedehandsauto van een particulier kunt u hierop geen aanspraak maken.
Kies een auto die bij u past
Heeft u geen specifiek model op het oog? Kies dan voor een auto die het beste past bij uw rijgedrag en persoonlijke en financiële situatie. Denk daarbij aan zaken als het aantal zitplaatsen, instaphoogte, type brandstof en brandstofverbruik, de veiligheidssystemen en de wegenbelasting.
Tip: laat u niet afschrikken door een hoge kilometerstand: er zijn veel auto’s die zonder problemen 200.000 kilometer of meer kunnen rijden. Laat u dus vooral niet alleen leiden door een lage kilometerstand.
Vergelijk
Heeft u een autotype gevonden dat bij u past? Vergelijk dan verschillende exemplaren, bijvoorbeeld via het internet. Zoek naar exemplaren met vergelijkbare kilometerstanden, bouwjaar en opties. Zo ziet u snel genoeg of een prijs realistisch is.
Bereken uw kosten
Om te voorkomen dat u na aanschaf voor verrassingen komt te staan, kunt u het beste vooraf al berekenen hoeveel uw vaste kosten (ongeveer) zullen bedragen. Via een vergelijkingssite kunt u kijken hoeveel de verzekering u ongeveer kost en via de website van de Belastingdienst ziet u het bedrag aan motorrijtuigenbelasting dat u maandelijks verschuldigd bent.
Inspectie
Of u de auto nu van een particulier koopt of bij een dealer, u moet hem altijd goed inspecteren. Vraag de verkoper naar het schadeverleden, maar houd ook zelf uw ogen open. Kijk bijvoorbeeld naar de randen van portieren, achterklep en motorkap; deze horen recht te lopen. Is dat niet het geval, dan kan dat wijzen op een eerdere schade.
Kijk naar oneffenheden in de lak. Plaatselijke verkleuringen of doffe plekken zijn een teken dat de auto op die plek schade heeft gehad. En vergeet ook niet naar de banden en velgen te kijken: hebben de banden genoeg profiel? En ziet de zijkant er nog goed uit?
Onderzoeksplicht
De verkoper van de auto moet u inlichten over eventuele mankementen, maar vraag hier ook altijd expliciet naar. Tegelijkertijd heeft u als koper de plicht om u goed te laten voorlichten en de auto te onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld door een onafhankelijke aankoopkeuring.
Vraag ook naar de onderhoudshistorie: controleer of het onderhoudsboekje volgens het fabrieksschema is ingevuld. Als de auto alleen een digitaal onderhoudsboekje heeft, vraag dan om een uitdraai.
Maak een uitgebreide proefrit
Een proefrit maken is heel belangrijk, maar zorg wel dat u hier uitgebreid de tijd voor neemt; ga niet alleen even een blokje om. Rijd over verschillende soorten wegen, ervaar hoe de auto rijdt, luister goed of u geen vreemde geluiden hoort en test de remmen en wegligging.
Kopen? Onderhandelen!
Als u weet wat een vergelijkbare auto ongeveer waard is, kunt u vaak gemakkelijk onderhandelen over de prijs. Let hierbij ook op de staat van de auto: als deze minder goed is dan de verkoper heft verteld in de advertentie, dan is dat een mooie aanleiding om op de prijs af te dingen. Maar onderhandelen hoeft niet per se over de prijs te gaan: u kunt ook proberen om extra garantie, een gratis APK-/onderhoudsbeurt of nieuwe onderdelen of accessoires erbij te krijgen.
- ANWB