COPD en de invloed van het weer

Overwinteren in COPD-vriendelijke landen

Getty Images

Mensen met chronische bronchitis of longemfyseem ondervinden, zoals zoveel chronische patiënten, dagelijks de gevolgen van hun ziekte. Voor deze COPD-patiënten betekent dat ook rekening houden met het weer. Niet zo vreemd dus dat er vaak wordt gekeken naar mogelijkheden om de Hollandse winter te ontvluchten.

COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In goed Nederlands betekent dat chronisch obstructieve longziekte: een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Kort gezegd gaat het hierbij om beschadigde longen en dat uit zich in onder meer hoesten en slijm opgeven, benauwdheid, prikkelbare luchtwegen, minder inspanningen kunnen doen door kortademigheid, vermoeidheid en gewichtsverlies. [ITEMADVERTORIAL]

COPD-klachten ontstaan meestal pas als iemand de veertig is gepasseerd en zijn doorgaans - in 82 procent van de gevallen - direct terug te schrijven op de gevolgen van roken.

Zoals met wel meer organen het geval is, heeft de mens één stel longen waarmee hij het zijn hele leven moet uitzingen. COPD is chronisch en dus niet te genezen, maar de achteruitgang van de longen kan wel worden vertraagd. Natuurlijk door medicijnen te nemen, maar vooral door gezond te leven (stoppen met roken!), fysiotherapie, longrevalidatie en behandelingen met zuurstof.

Lucht

Van alle gevolgen die COPD met zich meebrengt, is benauwdheid voor de meeste patiënten de meest storende. De lucht binnen- en buitenshuis heeft daar direct invloed op. Veel COPD-patiënten hebben meer klachten als het waait of regenachtig is. Mist bijvoorbeeld bestaat uit kleine waterdruppeltjes en die slaan direct op de longen. Maar ook kou en luchtverontreiniging hebben gevolgen voor hoe snel kortademig of moe een COPD-patiënt wordt. Bij smog zullen velen er dan ook voor kiezen binnen te blijven.

Temperatuur

Grote temperatuurverschillen zijn ook vaak een ramp voor COPD’ers. En die ontstaan al heel snel. Bijvoorbeeld door in de zomer een winkel binnen te lopen waar de airco loeit of in de winter van binnen naar buiten te gaan. Wie beschadigde longen heeft doet er dan ook goed aan de dag- en nachttemperatuur in huis zo min mogelijk te laten verschillen. Overdag 21 graden Celsius en ’s nachts 18 graden Celsius is een mooi gemiddelde.

Omdat de klachten toenemen als de lucht vochtiger wordt, ook in huis, biedt een gelijkmatig verwarmde woning de beste leefomgeving. Een centrale verwarming zorgt daar doorgaans prima voor, maar er zijn ook apparaten die de luchtvochtigheid kunnen regelen.

Overwinteren

Als kou en vochtig weer de COPD-klachten verergert, is het natuurlijk niet zo vreemd dat patiënten die daartoe de mogelijkheden hebben, overwinteren in een warm land. Maar Spanje, Italië en Portugal zijn niet de enige COPD-vriendelijke landen. Ook bergachtige landen met zuivere berglucht zijn goede bestemmingen, waar landen met veel industrie en dus luchtvervuiling dat uiteraard minder zijn.

Er zijn gespecialiseerde touroperators en organisaties die aangepaste vakanties aanbieden naar landen waar het beter toeven is voor patiënten, soms zelfs drie tot vier maanden lang. Leden van het Astma Fonds krijgen korting op aangepaste accommodaties.

Dat klinkt misschien nogal makkelijk: overwinteren in een COPD-vriendelijk land. In de praktijk betekent dat natuurlijk een fikse kostenpost. Maar het kan geen kwaad bij dat soort onderwerpen eens creatief verder te denken. Wellicht zijn er mogelijkheden om kost en inwoning te krijgen in ruil voor het uitvoeren van klussen, of behoort tijdelijke woningruil tot de mogelijkheden.

Lotgenoten vinden elkaar op diverse forums op internet. COPD-patiënten die écht niet weg kunnen of willen, doen er goed aan te overleggen met hun huisarts om het leven thuis zo verdragelijk mogelijk te maken.

Auteur 
Bron 
  • Astma Fonds
  • Luchtpunt
  • Zilveren Kruis
  • Longforum
  • Copdlongemfyseem forum