Landelijk tekort aan EpiPennen

Ook de alternatieven zijn op

Getty Images

Een EpiPen kan levensreddend zijn bij wespensteken, als je daar allergisch voor bent. Maar er is een landelijk tekort aan dit anti-allergiemiddel en de alternatieven zijn ook op.

Er is landelijk een tekort aan EpiPennen, van levensbelang voor mensen die een allergische reactie krijgen na een wespensteek of bijvoorbeeld het eten van noten. Ook andere met adrenaline voorgevulde injectiespuiten zoals de Jext en de Emerade zijn momenteel niet leverbaar evenals Tavegyl, tabletten die veel minder sterk zijn dan de pennen. De verwachting is wel dat de Jext einde van deze week weer wordt geleverd, maar hoeveel dat er zijn en of er voldoende is voor alle apotheken is nog maar de vraag.

Lees ook: wat moet je doen na een wespensteek?

Een oplossing is om de pennen te importeren uit Duitsland, maar hiervoor moet de Inspectie Gezondheid en Jeugd toestemming geven, die heeft de EpiPen niet vrijgegeven voor import. Mensen met een recept van de huisarts kunnen wel een pen in Duitsland halen, maar ze zijn daar wel een stuk duurder. Apothekers adviseren om pennen die eigenlijk al over de datum zijn nog niet weg te gooien.

Meer medicijntekorten

De EpiPennen zijn niet de enige geneesmiddelen waarvan een leveringstekort is. Er zijn steeds meer medicijnen niet leverbaar en van sommige middelen is nu al bekend dat ze pas in 2023 weer beschikbaar zijn. "Rond 2018 begon het met medicijnen die soms een paar weken niet leverbaar waren. Nu is de lijst gegroeid naar 1400 geneesmiddelen die langdurig niet verkrijgbaar zijn", zei apotheker en eigenaar Fons Cornelissen van Apotheek Centrum Papendrecht daarover tegen AD.

"Het medicijntekort betekent dat we steeds vaker op zoek moeten naar een alternatief. Dat kost veel tijd, maar dat is nog niet het ergste. Het wisselen van medicijnen doe je het liefst niet”, vertelt Jan-Willem Ten Pas,  apotheker in Uden en voorzitter van BrabantFarma, een overkoepelende organisatie van apothekers in de regio Oss, Uden en Veghel aan Omroep Brabant. Als meest nijpende voorbeeld nu noemt hij medicijnen voor Parkinson-patiënten. “Dat luistert heel nauw. Iedere wisseling geeft problemen”, weet hij.

De hoop is dat de leveringen vanaf volgend jaar beter gaan. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft namelijk besloten om per 2023 een lijst op te stellen met geneesmiddelen waarvan handelaren verplicht een voorraad moeten aanleggen van tweeënhalve maand. Toch is dat geen garantie. Geneesmiddelentekorten ontstaan door problemen met productie, distributie en kwaliteit.  "Zodra de productie na een tekort weer op gang komt, staat Nederland vaak achteraan in de rij. Nederland is door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied", zei apothekersorganisatie KNMP hierover.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • Omroep Brabant