Met de auto naar de sneeuw: winterbanden alleen niet genoeg

Getty Images

Dat er winterbanden onder de auto moeten zitten als u richting de sneeuw reist, is iedereen wel bekend. Dat sommige landen bijzondere eisen aan die banden stellen, weten veel minder mensen. En dat terwijl een verkeerde winterband u forse boetes op kan leveren.

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek in opdracht van BOVAG dat lang niet alle mensen die richting de wintersport reizen, precies weten hoe het zit met de wetten en regels op de weg. Als u geen hoge boetes wilt riskeren, is een goede voorbereiding onontbeerlijk.

Profieldiepte winterband

De profieldiepte van de winterband is de grootste wintersportinstinker. In Nederland wordt een winterband goedgekeurd als deze een profiel van minimaal 1,6 mm heeft. In sommige andere landen is dat echter niet voldoende: in Oostenrijk en Tsjechië bijvoorbeeld geldt dat de profieldiepte minimaal 4 mm moet zijn – op straffe van een boete tot maximaal 5.000 euro. In Duitsland geldt de profieldiepte van 4 mm als aanbeveling.

Winterband: verplicht of niet?

Het lastige met de winterbandenplicht is dat deze niet door elk land wordt gehanteerd. Zo kent Frankrijk geen standaardplicht voor winterbanden, maar Luxemburg – populair doorreisland! – weer wel. Luxemburg hanteert daarbij dezelfde regels als Duitsland: de winterband is verplicht bij redelijkerwijs te verwachten winters weer. In de praktijk betekent dat dat u beter het zekere voor het onzekere kunt nemen en winterbanden onder de auto kunt laten monteren als u in de wintermaanden naar of door deze landen gaat reizen. In Oostenrijk geldt wel een echte winterbandenplicht: in de periode van 1 november tot 15 april – met daarbij de al eerder genoemde eis voor wat betreft profieldiepte.

Kettingen en vestjes

Voor wat betreft sneeuwkettingen geldt dat deze eigenlijk in nagenoeg alle wintersportlanden verplicht zijn. Let er daarbij wel goed op dat de kettingen de juiste maat hebben. Verder bent u verplicht voor iedere inzittende in uw auto een veiligheidsvestje bij u te hebben.

Voorbereid op reis

Op de website Bandveilig.nl vindt u een interactieve kaart die per land laat zien wat de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen zijn. En wilt u straks de ergste drukte vermijden, kijk dan nog even op de website van de ANWB, want daar vindt u per land een overzicht van de drukste dagen in het verkeer.

Auteur