Zo reist u veilig met het openbaar vervoer

Getty Images

Een op de drie ouderen heeft regelmatig moeite met reizen met het openbaar vervoer. Reden voor ProRail om hen hierbij te helpen.

In opdracht van ProRail ondervroeg onderzoeksbureau Kantar mensen tussen de 70 en 85 jaar. Uit dit onderzoek bleek dat een derde van hen regelmatig problemen ondervindt bij het reizen met het openbaar vervoer. Van deze groep mensen vindt drie op de tien het reizen te veel gedoe. Een kwart geeft als reden dat het te druk is en eenzelfde aantal ondervindt problemen door fysieke beperkingen. Een kwart van alle 70- tot 85-jarigen vindt dat reizen met het openbaar vervoer ingewikkeld is. Een derde reist zelfs helemaal niet met de trein, bus of tram als dit niet per se nodig is.

Samen Veilig Onderweg

ProRail wil hier verandering in brengen: voor de organisatie hebben het comfort en de veiligheid van oudere reizigers hoge prioriteit. Onder de naam Samen Veilig Onderweg heeft de organisatie een campagne gelanceerd die reizen met het openbaar vervoer voor ouderen makkelijker, toegankelijker en veiliger moet maken.

Op stations en bij spoorwegovergangen worden veiligheidstips geplaatst die de oudere reiziger moeten helpen. Ze krijgen bijvoorbeeld uitleg hoe ze het beste de roltrap kunnen gebruiken, in en uit moeten stappen en op het perron op een veilige plek kunnen wachten. Ook zijn op perrons veiligheidsmarkeringen aangebracht en is de ondergrond stroef gemaakt om uitglijden te voorkomen.

Rechts staan

Om veilig een roltrap te gebruiken, moet u eerst de leuning vastpakken en rechts gaan staan. Vervolgens kijkt u goed naar de bewegende treden en stapt voorzichtig op. Na het afstappen meteen doorlopen, anders ontstaan opstoppingen. Het wordt afgeraden om bij een roltrap een telefoon te gebruiken.

Tip: neem de lift als u een hulpmiddel of veel bagage heeft.

Wachten op de trein

Op de perrons zijn lijnen aangebracht. Om te voorkomen dat u valt of schrikt door een trein, moet u achter de lijnen blijven om een veilige afstand tot het spoor te houden.

In- en uitstappen

Houd u goed vast aan een handgreep en stap rustig de trein in of uit. Let goed op eventueel hoogteverschil tussen het perron en de trein en vraag eventueel om hulp.

Veilig het spoor over

Ook spoorwegovergangen zijn voor ouderen een probleem. Tien procent van hen heeft hier weleens problemen mee en 5 procent neemt regelmatig een andere route om een overgang te vermijden. Ook bij overgangen krijgt u van ProRail tips te zien.

Waarschuwingssignalen

Bij spoorwegovergangen wordt u op verschillende manieren gewaarschuwd voor een naderende trein. Gaan de bellen rinkelen terwijl u al onderweg bent? Dan heeft u genoeg tijd om door te lopen naar de overkant of om eventueel terug te lopen. Zijn de spoorbomen dan inmiddels al naar beneden? Ga dan zo dicht mogelijk tegen de spoorboom aan staan om voldoende afstand tot de trein te houden.

Hulpmiddel vast op de overgang

U wilt er liever niet aan denken: een scootmobiel of rollator die vast komt te zitten op een overgang. Gebeurt dit toch, til uw hulpmiddel dan recht omhoog en vraag een omstander om hulp. Zorg ervoor dat u direct de overgang verlaat als de bellen gaan rinkelen en de spoorbomen naar beneden gaan, ook als u hiervoor uw hulpmiddel moet achterlaten.

Ook met uw auto kunt u stil komen te staan op de rails. Start uw auto opnieuw en rijd door. Als de spoorbomen al naar beneden zijn, kunt u hier rustig tegenaan rijden om de spoorboom omhoog te duwen. Als uw auto niet meer wilt starten terwijl er een trein nadert, verlaat dan zo snel mogelijk uw voertuig.

Met de campagne kunnen ouderen langer hun zelfstandigheid behouden, denkt een woordvoerder van Ouderenorganisatie ANBO. ProRail promoot de campagne zelf met de tekst ‘Anti Huismus worden, Pro Veilig eropuit’.

Bronnen: NOS en ProRail
 

Auteur