Zes bijzondere Belgische citytrips

Getty Images

De Waalse cultuursteden - in het zuiden van België, op drie uur rijden van Utrecht - ontwikkelen zich in rap tempo. Maak kennis met de stadse genoegens van Tournai, Mons, Namur, Charleroi en Luik; die typische zuidelijke flair is dichterbij dan je denkt.

Luik bruist

Luik maakte in tien jaar een flinke ontwikkeling door. Hier gebeurt iets, hier borrelt en bruist het. Afgelopen mei opende het nieuwe museum La Boverie, gevestigd in een romantisch park op een schiereilandje in de Maas. De langjarige samenwerking met het Louvre garandeert elk jaar een expositie van hoge kwaliteit. En er verschenen meer nieuwe musea, designwinkels, bijzondere modewinkels en hippe restaurants. Wat er altijd al was, is de aloude en immer populaire La Batte markt met zijn honderden stalletjes die elke zondag langs de Maas staan. Wat je ook niet mag missen, is een wandeling op de groene hellingen rond de Citadel van Luik – het uitzicht over de stad is ronduit schitterend.

Allure in Namen

Namen is een stad voor fijnproevers en ligt, net als Luik, aan de Maas. In het compacte centrum dwaal je door de autovrije historische straatjes en loop je eigenlijk als vanzelf tegen de meest bijzondere adresjes aan: de beste bakker van België, een eeuwenoud biercafé, diverse musea, restaurants met Michelster – noem maar op. Namen heeft bovendien de nodige chique, met elegante modewinkels en stijlvolle terrassen op even sfeervolle pleinen. Aan de overkant van de Maas ligt de heuvel met de citadel, goed voor een wandeling door het groen en een bezoek aan het parfumatelier van Delforge.

Mons, culturele hoofdstad

In 2015 was Mons (Bergen) culturele hoofdstad van Europa en dat is nog altijd goed te merken. Hier vind je culturele hoogstandjes als het Maison Van Gogh en het Mac’s, het museum van moderne kunst. In de historische straatjes vind je talloze fijne winkeltjes. Blijf in het centrum vooral niet steken op de Grand Place, want de achterafstraatjes bieden allerlei restaurants die culinaire hoogstandjes op je bord toveren. Nog een tip voor golfers: in de directe omgeving van Mons liggen twee glooiende banen.

Historisch Tournai

Wow, wat een verrassing! Tournai (Doornik) is één van de oudste steden van België en dat zie je onder meer aan de mooie gevels, de kerktorens, het Belfort van Doornik en de Grand Place. Maak in elk geval een wandeling over de promenade langs de Schelde en bezoek daarna een van de cafés met uitzicht op het water. In het Museum voor Schone Kunsten, een gebouw van art nouveau architect Horta, vind je werk van onder anderen Bruegel, Monet, Rubens en Van Gogh. Tournai is ook een plaats voor fijnproevers; mensen uit de regio komen er graag naartoe voor de goede restaurants en de boerenmarkt die van Pasen tot september op vrijdagavond wordt gehouden. Kortom: Tournai is een verrassend, in vele opzichten.

[ITEMADVERTORIAL]

Indrukwekkend Charleroi

Charleroi bezoek je voor het industriële erfgoed en voor de avant-garde en undergroundkunst bij galerie BPS 22. Het mijnmuseum van Bois du Cazier is een indrukwekkende aanrader en ook de plek waar in 1956 de grootste mijnramp van België plaatsvond. Tegenwoordig kun je over de inmiddels begroeide steenbergen (terrils) wandelen. Bij de kenners zijn de hippe exposities en de vaste collectie van het Musée de la Photographie geliefd. Ben je klaar met het industriële verleden, ga dan naar het plattelandsplaatsje Thuin en Les Lacs de l’Eau d’Heure, het grootste merengebied van België.

Brussel, betaalbare citytrip

Hoofdstad Brussel is een metropool op mensenmaat. Shopping, antiekmarkten, bijna honderd musea en goede restaurants en cafés. Wandelend door de stad ontdek je steeds weer andere wijken: de antiekbuurt rond de chique Zavel, de brocante-winkels in de ernaast gelegen volkswijk de Marollen, chique merken bij Avenue Louise en trendy mode en cafés rond de Dansaertstraat. Ook leuk: de dagelijkse rommelmarkt op het Vossenplein en de antiekmarkt die elk weekend op de Zavel staat. Typerend voor Brussel zijn natuurlijk ook de kinderkopjes op Grand Place, de gildehuizen en de art-nouveau gevels.

Auteur