Overwinteren: iets voor u?

Getty Images

Duizenden West-Europeanen trekken in het najaar naar het warmere zuiden, om hier de wintermaanden van het thuisland te ontvluchten. Maar waarom eigenlijk? Wat doet het met de gezondheid? En waar moet u op letten. Ontdek of overwinteren iets voor u is.

Overwinteren in het zuiden van Europa is populair, met name onder gepensioneerde West-Europeanen. Velen van hen overwegen in de aanloop naar het pensioen of pas na het pensioen om de winter in het eigen land te ontvluchten, maar voor sommigen is het iets waar zij al hun hele leven naartoe werken. Tot welke groep u ook behoort, een overwintering brengt de nodige vragen en voorbereiding met zich mee. Het betekent namelijk wel dat u voor een langere tijd – soms wel maandenlang – van huis bent.

[ITEMADVERTORIAL]

Waarnaartoe?

Onder Nederlanders zijn vooral de Spaanse kuststreken Costa Blanca, Costa Brava en Costa del Sol en de Portugese Algarve in trek. Niet geheel onlogisch natuurlijk: Spanje en Portugal staan bekend om de prachtige en veelzijdige natuur, het heerlijk milde klimaat, vriendelijke bevolking, de verscheidenheid aan activiteiten en horecagelegenheden en de aantrekkelijke prijzen. Maar ook landen buiten Europa nemen in populariteit toe. Met name Curaçao en Bali trekken in de winter veel Nederlandse toeristen.

Waarom is het populair?

Het milde klimaat in de populaire overwinteringsplaatsen is wellicht de belangrijkste reden dat er in het najaar een ware migratiestroom richting het zuiden op gang komt. Het is een zoektocht naar de zon en een aangename temperatuur; men voelt zich daarbij doorgaans gelukkiger. Zeker in de wintermaanden is de kans om deze zaken in de zuidelijk gelegen landen te vinden, wat groter dan in de doorgaans koude en natte wintermaanden van ons gematigde zeeklimaat.

Het ervaren van een andere cultuur en leefwijze is voor veel overwinteraars een andere belangrijke reden om de wintermaanden in bijvoorbeeld Spanje of Portugal door te brengen. Hier kunt u even helemaal tot rust komen, weg van de beslommeringen en de sleur van het dagelijks leven en de stress van de feestdagen. En het mooie is dat u te midden van deze andere cultuur veel gelijkgestemde landgenoten zult treffen: u zult zich er dus zeker niet verloren of eenzaam voelen.

En laten we ook het gezondheidseffect niet vergeten. We hebben het dan niet alleen over de extra vitamine D, maar vooral ook over de heilzame werking van het klimaat op de spieren en gewrichten. Veel mensen met artrose en reumapatiënten kampen in de wintermaanden met pijnlijke spieren en gewrichten. In warmere temperaturen hebben ze daar veel minder last van.

Waar moet u op letten?

Als u van plan bent om de uitdaging aan te gaan en u in de winter naar het zuiden te begeven, zijn er een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

Denk goed na of u wilt verblijven in een hotel of appartement. Er zijn verschillende reisorganisaties die volledig verzorgde overwintervakanties aanbieden met een bus-/vliegreis en accommodatie. Let er dan goed op of de aangeboden accommodatie overeenkomt met uw voorkeur. Zowel appartementen als hotels hebben hun charmes. Waarschijnlijk zult u vanuit een hotel vaker uit eten gaan: een goede manier om de lokale keuken te ontdekken, en met aanbiedingen van reisorganisatie en de prijzen in landen als Spanje en Portugal hoeft dit niet duur te zijn. Een appartement heeft daarentegen als voordeel dat u af en toe ook eens lekker zelf kunt koken met de overheerlijke verse producten uit de regio. Het is maar net waar uw voorkeur naar uit gaat.

Getty Images

Hetzelfde geldt voor het vervoer: kies de manier van reizen die het best bij u en uw budget past. Er is een groot aanbod van busreizen richting het zuiden, maar vaak is het qua kosten minstens zo aantrekkelijk om te vliegen, zeker met de toename van het aantal low-cost maatschappijen. Uw bagage kunt u dan vervoeren met speciale transportdiensten, die in deze periode tussen Nederland en Zuid-Europa op en neer rijden. Of overweeg om met uw eigen auto te gaan. Niet alleen is dit vaak relatief goedkoop, maar u heeft ook nog eens uw eigen vervoer op de plaats van bestemming. Dat scheelt weer een huurauto. Gaat u niet met de eigen auto en bent u langer dan drie maanden weg? Dan kunt u overwegen om uw auto te laten schorsen. U hoeft dan tijdelijk geen wegenbelasting te betalen.

Lees bovendien goed de polisvoorwaarden van uw verzekeringen. Welke zaken vallen wel en niet onder uw zorgverzekering? En biedt uw doorlopende reisverzekering ook nog (voldoende) dekking bij een reis van 60 dagen of meer? En hoe zit het met uw inboedelverzekering als u langere tijd van huis bent. Dit zijn allemaal zaken waar u rekening mee moet houden.

En als laatste: wat doet u met uw huis? Laat u het onbeheerd achter of verhuurt u uw woning. En wat moet u dan zoal regelen? In dit artikel leggen we u uit waar u op moet letten als u langere tijd van huis bent.

Contact met het thuisfront

Waarschijnlijk laat u diverse familieleden en vrienden achter als u voor langere tijd naar het buitenland gaat. En dan is het wel zo leuk om af en toe nog contact te hebben. Maak afspraken hoe u dit doet: gewoon bellen kan namelijk behoorlijk duur uitpakken, terwijl er ook gratis mogelijkheden zijn om contact te houden, bijvoorbeeld WiFi-bellen of Skypen.

Auteur