Hoe reis je het beste naar Schiphol?

Getty Images

Een vakantiereis is al duur genoeg. Voor het reizen naar Schiphol wil je dus zo weinig mogelijk geld kwijt zijn. Dit zijn de mogelijkheden, in volgorde van duur naar goedkoop:

De taxi

Dat is verreweg het duurst. Een rit naar onze nationale luchthaven kan gerust 500 euro kosten als je ver weg woont, bijvoorbeeld in Limburg of Groningen. Maar het is wel erg comfortabel, want je wordt voor de deur opgehaald en bij de terminal afgezet. Een iets minder duur alternatief is een deeltaxi. Dan ben je wel wat langer onderweg, omdat onderweg ook andere Schipholgangers worden opgehaald. Maar je kunt dan de kosten delen. Hier kun je taxitarieven vergelijken.

De eigen auto

Dat is ook comfortabel. Je reist immers van deur tot deur, hoeft weinig met koffers te sjouwen en je vertrekt wanneer je wil. Maar er is één flink nadeel: parkeren op Schiphol is schrikbarend duur. Dit zijn de mogelijkheden, van duur naar minder duur:

  • Het makkelijkst maar ook het allerduurst is Schiphol Terminal Valet Parking. Dat kost bijna 50 euro per dag. Maar dan zet je je wagen tussen vertrekhal 2 en 3 neer, geeft de sleutel af en wandelt naar je incheckbalie. Bij aankomst staat je auto op dezelfde plek voor je klaar.
  • Iets minder duur is het  parkeerterrein  P1 Kort Parkeren, namelijk 37,50 euro per dag. Maar dan wandel je wel in 5 minuten naar de vertrekhal. Let op: je mag er maar 48 uur parkeren, behalve in het weekend en de vakanties.
  • Nog iets goedkoper is P3 Lang Parkeren: vanaf 65 euro voor de eerste 3 dagen. Dat ligt een paar kilometer verderop, dus je bent afhankelijk van een pendelbusje. Dat vertrekt 24 uur per dag elke 10 minuten. Het ritje duurt ongeveer 5 minuten. Handig: wie in de zomer met TUI of Transavia vliegt, kan er alvast zijn koffers afgeven.
  • Het goedkoopst parkeer je de auto op P4 Basic Parking: het tarief is afhankelijk van de periode, maar ga uit van ongeveer 10 euro per dag. Hier zijn geen services en het ligt ver van Schiphol. Er rijdt dag en nacht elke 10 minuten een pendelbusje.
  • Particuliere parkeerterreinen raden wij niet aan. Ze liggen vaak kilometers ver van Schiphol, soms zelfs in Amsterdam. In het hoogseizoen klagen mensen dat ze lang moeten wachten op het busje dat ze naar de luchthaven brengt. Bovendien gaan zulke parkeerbedrijven nogal eens failliet, wat niet erg betrouwbaar overkomt.

Je laten wegbrengen

Als je een bereidwillig familielid of vriend(in) kunt vinden die je wil wegbrengen en ophalen, is dit is samen met de trein de goedkoopste manier om naar Schiphol te gaan. Wie uitgebreid afscheid wil nemen, kan – betaald - parkeren op P1 en in 5 minuten naar de vertrekhal lopen. Of stap uit bij “Kiss and ride” vlak voor de vertrekhal. Dat is gratis, maar er wordt streng gecontroleerd, dus parkeer er niet!

Slapen bij Schiphol

Met een ‘Park, Sleep & Fly’-arrangement slaap je in een van de hotels in de buurt van Schiphol. Het pendelbusje van het hotel brengt je naar de luchthaven, en het parkeren tijdens je vakantie is in de kamerprijs inbegrepen. Vaak is dat goedkoper dan parkeren op Schiphol. Maar let wel op, want dit arrangement is niet altijd beschikbaar en het aantal dagen dat je gratis mag parkeren is beperkt: het varieert ruwweg van een week tot een maand, afhankelijk van het gekozen hotel. Ook biedt niet elk hotel een pendelbusdienst aan. In dat geval moet je een taxi nemen. Zoek in Google op “Park, Sleep & Fly Schiphol”.

De trein

Dat is de goedkoopste manier om naar Schiphol te reizen. Je stapt op de luchthaven uit. Ook hoef je niet bang te zijn voor files. Je moet wel met koffers sjouwen, en als je als je ‘s ochtends vroeg vliegt, is de trein geen optie. Want alleen vanuit de grote steden in de Randstad zijn er ’s nachts treinverbindingen naar Schiphol. Maar een enkeltje uit Groningen kost met een Dal Voordeel-kortingskaart maar 15 euro. Die prijs is onverslaanbaar. Daarom is de trein – ook vanwege het milieu - onze Plus-reistip.

Laat je koffer wegbrengen

Wie geen zin heeft om met koffers te sjouwen, kan gebruik maken van de bagageservice van PostNL. Die brengt je bagage naar de luchthaven in Amsterdam of Eindhoven, en brengt hem na terugkomst ook thuis als je dat wil. Het kost vanaf 12,50 euro per koffer. Deze service is niet voor heel Nederland beschikbaar.

Auteur