Genieten van Werelderfgoed (verder weg én in eigen land)

Getty Images

We bezoeken graag plekken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan omdat ze mooi en uniek zijn. Goed nieuws dus dat er in 2018 maar liefst negentien plekken aan de lijst zijn toegevoegd.

  • De Chaîne des Puys is een vulkanische bergketen in het Centraal Massief van Frankrijk. Veel mensen kennen hem vooral door het hoogste punt, de Puy de Dôme. Je kunt te voet of met een tandradbaantje naar de top. Wie durft, kan daar met een tandemparaglider naar beneden zweven. Onvergetelijk uitzicht gegarandeerd!

Getty Images

 

  • De kathedraal van Naumburg in de OostDuitse deelstaat SaksenAnhalt is een fraai voorbeeld van romaanse architectuur. Wie meer van zulke plekken wil zien, rijdt de Strasse der Romanik, een mooie toeristische route.

Getty Images

 

  • De stad Córdoba in ZuidSpanje is wereldberoemd vanwege de Mezquita, de mysterieuze Moorse moskee die na de herovering van Andalusië door de christenen een kathedraal werd. Minder bekend is de buiten de moderne stad gelegen Medina Azahara. Dit zijn de ruïnes van een ommuurde Arabische stad die in de tiende eeuw is gebouwd door kalief Abd alRahman III.

Getty Images

 

Maar je hoeft helemaal niet ver te reizen om prachtige Werelderfgoedplekken te bekijken. Wist u dat we er in ons eigen land ook maar liefst 10 bezitten? Dit vinden wij de 3 mooiste:

 

De Van Nellefabriek in Rotterdam is in de jaren twintig van de vorige eeuw opgetrokken uit glas en staal. Dat was revolutionair in die tijd. Er zat een idealistische gedachte achter: de fabriek oogde open naar buiten toe. En arbeiders kregen genoeg licht om hun werk te kunnen doen.

 

 

De 19 molens van Kinderdijk in de Alblasserwaard zijn een prachtig voorbeeld van ons Hollandse vernuft om water onder controle te houden. Je kunt er langs wandelen of fietsen, of de molens bewonderen vanaf het water tijdens een rondvaart. Leuk weetje: ze staan er niet alleen maar mooi te wezen. Ze zijn nog altijd stand-by voor het geval dat de moderne gemalen uitvallen.

Getty Images

 

Een eiland op het droge is Schokland, dat sinds 1940 niet meer door het water van de Zuiderzee maar door de landbouwgrond van de Noordoostpolder wordt omgeven. Als je vanuit de verte heel goed kijkt, zie je dat het ietsje hoger dan het omliggende landschap ligt. Er worden allerlei leuke dingen georganiseerd, van rondwandelingen met een gids tot kunstexposities. Camperbezitters kunnen er vlakbij kamperen. Sla een bezoek aan het romantische kerkje niet over, dat niet zomaar een geliefde trouwlocatie is.

 

Extra tip: De “Koloniën van Weldadigheid” in Drenthe zijn dit jaar niet opgenomen op de Werelderfgoedlijst, maar de kans bestaat dat dit in de komende jaren wel gaat gebeuren. In de tussentijd is een bezoek aan deze 19e-eeuwse idealistische woongemeenschappen voor arme mensen, landlopers en andere “onmaatschappelijken” beslist de moeite waard. In plaatsen als Veenhuizen en Frederiksoord leerden zij om brave burgers te worden, of ze nu wilden of niet. De koloniën zijn bekend geworden door het boek ‘Het Pauperparadijs’ van Suzanna Jansen.

Auteur